Brood & Bewegen

In de aanpak van Brood & Spelen staat meedoen en talenten ontwikkelen centraal waarbij wij een bijdrage willen leveren aan een gezonde en sociale leefstijl. Samen met de klas en andere kinderen buiten spelen en bewegen is een belangrijke voorwaarde om plezierig en gezond op te groeien.

Vanuit waar is Brood & Bewegen ontstaan?

Leerlingen vervelen zich vaak tijdens de pauze. Ze hangen op het plein en er ontstaan ruzies door verveling. Hier hebben de andere leerlingen en leerkrachten ook last van. Daarnaast zien wij ook dat kinderen steeds ongezonder leven.

Vanuit Brood & Spelen willen wij met een positieve insteek pauzes op een leuke manier invullen waardoor de kinderen gezellig met elkaar spelen en met een fijne energie terugkomen bij de leerkrachten in de klas. Daarnaast stimuleren en motiveren wij kinderen hiermee gezonder en fitter te leven.

Wat bieden wij met Brood & Bewegen?

Op de schoolpleinen is er behoefte aan sport en spel tijdens de pauze. Met Brood & Bewegen kunnen wij naast het toezicht houden op de pleinen de kinderen in de pauze een actief sportprogramma bieden. We laten de kinderen kennis maken met verschillende sportdisciplines.

De kinderen op de pleinen worden door ons Brood & Bewegen team aangemoedigd en gemotiveerd om mee te doen aan de sport- en spelactiviteiten. Sport en spel met anderen levert een bijdrage aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Door mee te doen aan de activiteiten leren de kinderen hoe ze zich staande houden in een groep en hoe je met elkaar communiceert. Respect voor elkaar staat hoog in het vaandel. Daarnaast dragen de activiteiten ook bij aan de motorische ontwikkeling van de kinderen en draagt het bij aan een gezonde levensstijl.

Welke mensen verzorgen Brood & Bewegen

De sportcoördinator, de sportcoach en de sportassistent. Al onze sportmedewerkers hebben een sportachtergrond, komen uit de wijken of hebben ervaring met buurtwerk. Zij kennen de buurt en spreken de taal van de kinderen.

Welke activiteiten bieden wij aan?

Wij bieden een gevarieerd programma met o.a. activiteiten zoals vlekvoetbal, voetbaltraining clinic, basketbal, kickboksen, badminton, spelletjes met springtouw en/of een bal. Voor de bovenbouw voegen we een competitie-element toe door het bijhouden van topscorelijsten, individueel of per klas. Ook kijken wij naar de mogelijkheden voor workshops met externe partijen.

Hoe doen wij dit?

Door de inzet van een Brood & Bewegen team of medewerker tijdens de pauzes. Zij zetten spellen uit voor kinderen waar ze zelf actief aan meedoen. Ook betrekken zij alle kinderen bij het spel. De kinderen zijn zo op een leuke manier actief bezig en de kinderen leren op een leuke manier met elkaar samen te spelen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het vreedzaam oplossen van conflictsituaties. Onze medewerkers geven de kinderen handvatten hoe om te gaan met allerlei situaties. Hoe los je conflicten nou eigenlijk op? Hoe ga je met je emoties om? Hoe communiceer je met elkaar? Hoe zorg je ervoor dat als je mee wilt spelen dat je dit laat merken aan de groep? Hoe kunnen we alle kinderen betrekken in de spellen in plaats van enkel omgaan met je eigen “kliekje”? Hoe kunnen we samen tot een oplossing komen waarbij we rekening hebben gehouden met de gevoelens van alle betrokkenen?

Kortom, de pauze wordt nu echt een uitlaatklep waar alle leerlingen hun energie op een positieve manier kwijt kunnen, zodat ze na de pauze weer fris aan hun schoolwerk kunnen starten.

Wat zijn de mogelijkheden van Brood & Bewegen?

 • Als aanvulling in de pauze tijdens de pleinwacht of tussenschoolse opvang
 • Na schooltijd
 • In overleg voor scholen en gemeentes

Wat zijn de voordelen van Brood & Bewegen?

 • De kinderen zijn op een actieve manier bezig tijdens hun pauze.
 • Iedereen die mee wil doen wordt betrokken bij de activiteiten.
 • Ze worden gestimuleerd waardoor we ze nog beter kunnen laten worden in sporten.
 • Kinderen leren om met iedereen te spelen en ondervinden positieve ervaringen met kinderen met wie ze normaal niet echt spelen.
 • Het zorgt dat bepaalde groepsvorming afneemt en de groepen meer gemengd worden en daardoor “een geheel”.
 • De kinderen leren in de praktijk met spelsituaties in teamverband omgaan. Samen werken aan 1 doel, 1 team 1 taak. Voor elkaar leren vechten, maar ook samen het verlies pakken.
 • Er wordt gezorgd voor een goede sfeer binnen een klas.
 • De kinderen leren onder begeleiding met tegenslagen omgaan. Een belangrijk punt in de leeftijd van basisschoolleerlingen.
 • Onze sportteams zijn ervaren mensen die al jaren met kinderen werken, verstand hebben van sport en veel creatieve spellen verzinnen. Ze weten hoe ze met kinderen om moeten gaan en hun bedrag. Ze staan sterk in hun schoenen, maar kunnen zich ook goed inleven in de belevingswereld van de kinderen.
 • Leerkrachten worden ontlast en kunnen nu zelf echt zorgeloos pauze houden.
 • Het draagt bij aan een positief schoolklimaat.

Aanvullend sportpakket

Naast de inzet van onze sportmedewerkers kunnen wij uw school voorzien van een extra sportpakket. Dit spelmateriaal wordt gebruikt door onze medewerkers. Daarnaast bevat dit pakket ook voldoende spelmateriaal voor kinderen die zelfstandig willen spelen. Zo’n pakket bevat o.a skippyballen, springtouwen, springelastieken, voetswings, ei-en lepelracesets, hoepels, klittenband, vangspellen, ringwerpen spel, frisbee trainingsets, swingbal, tennisspellen, voetballen, basketballen, pionnen, stoepkrijt, schommelschildpadden voor de allerkleinste, hockeysticks. Vraag ons naar de mogelijkheden en kosten voor uw school via info@broodspelen.nl

Wat kan Brood & Spelen bieden?

 • Kinderen op een actieve manier bezig laten zijn tijdens hun pauze
 • Kinderen betrekken bij de activiteiten op het plein
 • Kinderen stimuleren en motiveren waardoor we ze zich kunnen ontwikkelen in sport

Brood & Bewegen

Meer informatie?

Heeft u interesse en wilt u meer informatie over de mogelijkheden en de prijzen voor uw school? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.

Vraag informatie aan