Brood & Bewegen

In de aanpak van Brood & Bewegen staat meedoen en talenten ontwikkelen centraal waarbij wij een bijdrage willen leveren aan een gezonde en sociale leefstijl. Samen met de klas en andere kinderen buiten spelen en bewegen is een belangrijke voorwaarde om plezierig en gezond op te groeien.

Vanuit welke gedachte is Brood & Bewegen ontstaan?

Leerlingen vervelen zich vaak tijdens de pauze. Ze hangen op het plein en er ontstaan ruzies door verveling. Hier hebben de andere leerlingen en leerkrachten ook last van. Ook weten we dat steeds meer kinderen ongezonder leven door een slecht eetpatroon en weinig beweging.

Vanuit Brood & Spelen willen wij met een positieve insteek pauzes op een leuke manier invullen, waardoor de kinderen gezellig met elkaar spelen en met een fijne energie terugkomen bij de leerkrachten in de klas. Bovendien stimuleren en motiveren we kinderen met sport- en spelactiviteiten gezonder en fitter te leven.

 

Wat bieden wij met Brood & Bewegen?

Op de schoolpleinen is er behoefte aan sport en spel tijdens de pauze. Met Brood & Bewegen kunnen wij, naast het toezicht houden op de pleinen, de kinderen in de pauze een actief sportprogramma bieden. We laten de kinderen kennismaken met verschillende sportdisciplines.

De kinderen op de pleinen worden door ons Brood & Bewegen team aangemoedigd en gemotiveerd om mee te doen aan de sport- en spelactiviteiten. Sport en spel met anderen levert een bijdrage aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Door mee te doen aan de activiteiten leren de kinderen hoe ze zich staande houden in een groep en hoe je met elkaar communiceert. Respect voor elkaar staat hoog in het vaandel. Daarnaast dragen de activiteiten ook bij aan de motorische ontwikkeling van de kinderen en aan een gezonde levensstijl.

 

Welke mensen verzorgen Brood & Bewegen?

De sportcoördinator, de sportcoach en de sportassistent verzorgen Brood & Bewegen. Al onze sportmedewerkers hebben een sportachtergrond, komen uit de wijken of hebben ervaring met buurtwerk. Zij kennen de buurt en spreken de taal van de kinderen.

 

Welke activiteiten bieden wij aan?

Wij bieden een gevarieerd programma met onder andere activiteiten zoals vlekvoetbal, voetbalclinic, basketbal, kickboksen, badminton, spelletjes met springtouw en/of een bal. Voor de bovenbouw voegen we een competitie-element toe door het bijhouden van topscorelijsten, individueel of per klas. Ook kijken wij naar de mogelijkheden voor workshops met externe partijen, bijvoorbeeld een samenwerking met een dansschool.

Hoe doen wij dit?

Het Brood & Bewegen team of de medewerkers tijdens de pauzes zetten spellen uit. Ze betrekken alle kinderen bij het spel en doen hier zelf ook actief aan mee. De kinderen zijn zo op een leuke manier actief bezig en leren op een actieve manier met elkaar samen te spelen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het vreedzaam oplossen van conflictsituaties. Onze medewerkers geven de kinderen handvatten hoe om te gaan met allerlei situaties. Hoe kunnen we samen tot een oplossing komen waarbij we rekening hebben gehouden met de gevoelens van alle betrokkenen? Hoe zorg je ervoor dat als je mee wilt spelen dat je dit laat merken aan de groep? Hoe kunnen we alle kinderen betrekken bij de sport- en spelactiviteiten in plaats van enkel omgaan met je eigen “kliekje”?

Kortom, de pauze wordt nu echt een moment waarop alle leerlingen hun energie op een positieve manier kwijt kunnen, zodat ze na de pauze weer fris aan hun schoolwerk kunnen starten.

 

Wat zijn de mogelijkheden van Brood & Bewegen?

 • Als aanvulling in de pauze tijdens de pleinwacht of tussenschoolse opvang;
 • Na schooltijd;
 • In overleg voor scholen en gemeenten.

 

Wat zijn de voordelen van Brood & Bewegen?

 • De kinderen zijn op een actieve manier bezig tijdens hun pauze;
 • Iedereen die mee wil doen wordt betrokken bij de activiteiten;
 • Kinderen worden gestimuleerd waardoor ze meer plezier krijgen in sporten;
 • Kinderen leren om met iedereen te spelen en doen positieve ervaringen op met kinderen met wie ze normaal niet echt spelen;
 • Iedereen hoort erbij. Hierdoor is er minder groepsvorming en ontstaat er meer “een geheel”;
 • De kinderen leren in teamverband samen te werken bij sport- en spelactiviteiten. Ze leren er samen voor te gaan, maar ook samen het verlies te pakken;
 • Het zorgt voor een goede sfeer binnen een klas;
 • De kinderen leren onder begeleiding met tegenslagen omgaan;
 • Onze sportteams zijn ervaren mensen die al jaren met kinderen werken, verstand hebben van sport en veel creatieve spellen verzinnen. Ze weten hoe ze met kinderen om moeten gaan en hun gedrag. Ze staan sterk in hun schoenen, maar kunnen zich ook goed inleven in de belevingswereld van de kinderen;
 • Leerkrachten worden ontlast en kunnen zelf zorgeloos pauze houden;
 • Het draagt bij aan een positief schoolklimaat.

 

Aanvullend sportpakket

Naast de inzet van onze sportmedewerkers kunnen wij uw school voorzien van een extra sportpakket. Dit spelmateriaal wordt gebruikt door onze medewerkers. Daarnaast bevat dit pakket ook voldoende spelmateriaal voor kinderen die zelfstandig willen spelen. Zo’n pakket bevat onder andere skippyballen, springtouwen, springelastieken, voetswings, ei-en lepelracesets, hoepels, klittenband, vangspellen, ringwerpen spel, frisbee trainingsets, swingbal, tennisspellen, voetballen, basketballen, pionnen, hockeysticks, stoepkrijt en schommelschildpadden voor de allerkleinsten. Vraag ons naar de mogelijkheden en kosten voor uw school via info@broodspelen.nl.

Wat kan Brood & Spelen bieden?

 • Kinderen op een actieve manier bezig laten zijn tijdens hun pauze
 • Kinderen betrekken bij de activiteiten op het plein
 • Kinderen stimuleren en motiveren waardoor we ze zich kunnen ontwikkelen in sport

Brood & Bewegen

Meer informatie?

Heeft u interesse en wilt u meer informatie over de mogelijkheden en de prijzen voor uw school? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag langs voor een gesprek.

Vraag informatie aan