Week van de Mediawijsheid: Like en Cancel
Dit jaar staat het thema Like en Cancel centraal tijdens de week van de mediawijsheid. Uit onderzoek is gebleken dat 82% van de Nederlandse bevolking vindt dat er betere omgangsvormen nodig zijn op sociale media. Sociale media zorgt er regelmatig voor dat mensen twijfelen, angstig worden of geïrriteerd raken. Online pesten, haat en het verspreiden van nepnieuws komt veelvuldig voor.
Op dit moment wordt dit gedrag vaak genegeerd en dus ook geaccepteerd. Door nare reacties online durven mensen het debat niet meer aan te gaan en laten ze hun stem niet meer horen. Het is de hoogste tijd om de roep naar fijnere omgangsvormen op sociale media serieus te nemen. In de toekomst zal het online leven steeds belangrijker worden. We blijven namelijk groeien in deze digitale samenleving.
Kinderen zitten rond hun 10e levensjaar ook op sociale media, zijn zij weerbaar genoeg om het digitale leven in te duiken? Krijgen zij genoeg lessen in hoe met elkaar om te gaan op Instagram of Tiktok?
Wij zette een aantal tips op een rij om met je kind te bespreken:
- Scherm je profiel af; ‘alleen voor vrienden’ is de beste optie
- Plaats alleen neutrale foto’s
- Accepteer niet iedereen als vriend als je een verzoek krijgt, doe dit alleen als je diegene ook in het echte leven hebt ontmoet.
- Verwijder onbekenden uit je lijst
- Scheld mensen online niet uit, in het echte leven zou je dit ook niet doen
- Heb je iets gezien wat je vervelend vond? Deel dit met een volwassene.
Wat kun je doen als ouder?
Geef zelf het goede voorbeeld als je het over sociaal zijn hebt. Toon empathie naar een ander en praat in het bijzijn van jouw kind(eren) niet onnodig negatief over anderen. Tot slot; blijf met je kind in gesprek wanneer ze ergens tegen aan lopen en geef aan dat ze bij je terecht kunnen als er iets is.
Meer leren en lezen over sociaal gedrag online? Klik hier voor nog meer tips!