Een gezond ontbijt altijd en voor iedereen

Het is 08:30 en…

De dag begint weer voor velen basisschool leerlingen. Gelukkig hebben de meeste kinderen een fijne opstart thuis gehad: een ontbijtje en/of een stukje fruit en een kopje thee.
Maar, dat is helaas echt niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Dat veel gezinnen het financieel zwaarder hebben gekregen de afgelopen tijd is geen nieuws meer, maar
daar wordt daar weinig over gesproken. Wij van Brood & Spelen vinden het belangrijk dat alle kinderen een fijne opstart hebben thuis, waarbij een gezond ontbijtje maar ook een gezonde lunch later op de dag, gewoon de normaalste zaak van de wereld is.

De belangrijkste maaltijd van de dag!

Het ontbijt, de start van de dag. Niet voor niets wordt het ontbijt ook wel de  belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Helaas wordt dit nog vaak onderschat of zelfs vergeten. Juist zo belangrijk voor jonge kinderen, waarbij het motortje soms overuren draait. Een sterke start van de dag moedigen wij als Brood & Spelen daarom ook extra aan en willen we extra awareness creëren voor scholen.

Zo doen wij dat!

Op een aantal basisscholen hebben wij al een ontbijt van Brood & Spelen geïntroduceerd. Dit doen wij uiteraard samen met onze TSO (tussenschoolse opvang) pauzemedewerkers. Zo kunnen alle kinderen op deze scholen een goede start van de dag hebben. Maar we zijn er nog niet, er zijn nog veel meer scholen waarbij lang niet alle kinderen goed ontbijten. Ons doel is om op alle scholen van Brood & Spelen waar nodig, een gezond ontbijt en/of lunch aan te bieden. Brood & Spelen verzorgt geheel de maaltijd (ontbijt en/of lunch). Wij verzorgen de boodschappen, maken het ontbijt / lunch klaar en ontzorgen op deze manier de leerkrachten en scholen. Geen omkijken naar dus!

Laat kinderen kennis maken met gezonde & gevarieerde voeding 

Het voedingcentrumNL benoemd dat er tegenwoordig veel meer behoefte is aan een gezond schoolontbijt dan voorheen. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld beide ouders werken en soms te weinig tijd is om rustig te ontbijten. Dit betekent uiteraard niet dat het ontbijt moet worden overgeslagen. Brood & Spelen verzorgt landelijk al de lunch op veel basisscholen. VoedingscentrumNL benoemt dat steeds meer basisscholen behoefte hebben om ook het ontbijt verzorgen. Daarnaast voorkomt een gezond ontbijt dat leerlingen snel weer lekkere trek krijgen. Zo schrijft ook het Nationaal Schoolontbijt in een blog over het belang van goed ontbijten;

““Wij vernemen van docenten dat er steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan vanwege het huidige economische klimaat. Kinderen vallen in slaap in de klas en kunnen zich niet goed concentreren. Armoede brengt schaamte met zich mee, waardoor sommige een drempel voelen om eten bij de Voedselbank op te halen. Met het faciliteren van een ontbijt via de scholen kunnen wij ervoor zorgen dat alle kinderen de dag kunnen starten met een gezond ontbijt“, aldus Sandra Pluim van het Nationaal Schoolontbijt” (Schoolontbijt, 2022).

Verzorgt jouw school al een gezond ontbijt of lunch? Fantastisch! Denk je dat jouw school daar behoefte aan heeft? Neem dan vooral contact met ons op om te kijken wat Brood & Spelen daarin kan betekenen. Wij denken graag mee!