Wat een uitdaging thuiswerken en thuisonderwijs! Hoe doe jij dat?

Tijdens de eerste lockdown hebben we al flink kunnen oefenen, maar tijdens deze tweede lockdown voelt het nog een stuk pittiger. De rek is er echt een beetje uit, maar we moeten er met elkaar het beste van maken. Het proberen om alle ballen in de lucht te houden is echt een klus. Je werk zo goed mogelijk doen, maar daarnaast ook nog eens genoeg aandacht geven aan de kinderen tussen alle online vergaderingen door. Maar de grootste kunst is om ook een leuke ouder voor je kinderen te blijven. Hoe doe jij dat?

Het is goed om te zien dat het kabinet en de media zich echt bezig houden met de mentale toestand van ouders en het effect op de kinderen van deze schoolsluiting. Het heeft echt top prioriteit. Maar zoals het er nu uitziet moeten we nog even volhouden!

In de eerste lockdown hadden we al 5 tips voor jou om het thuiswerken en thuisscholing nog beter te laten verlopen. Lees hier deze eerdere tips.

Voor nu willen wij jou graag 5 nieuwe tips geven om het thuiswerken met kinderen hopelijk ‘iets’ eenvoudiger te kunnen maken:

Combineren met andere ouders:

Overleg met ouders van vriendjes/vriendinnetjes van de kinderen of je elkaar kunt helpen met school. Een idee is om ze in de middag bij één iemand te laten spelen. Je kunt dit dan ook eens met elkaar omruilen. Zo hebben jullie allebei één ochtend of middag de tijd voor jezelf en kan je even ongestoord doorwerken.

Creëer een speciale werkplek:

Indien het mogelijk is in huis een goede plek creëeren die speciaal voor het schoolwerk is. Zo is het voor iedereen duidelijk wanneer je daar zit, er gewerkt wordt aan school. De kinderen weten duidelijk waar ze wel en niet moeten zijn.

Daarnaast is het een idee om echte speelplek te maken en deze op te leuken. Leg daar wat nieuwe stiften, tekenschriften, bouwspullen etc. neer. Dit geeft de kinderen een extra motivatie om door te werken en daarna weer heerlijk te kunnen spelen.

Privé en werk gescheiden houden:

Geef duidelijk door op jouw werk wanneer je bereikbaar bent voor hen. Blok bepaalde tijden in je agenda. Zo zorg ervoor dat je tijdens de begeleiding van het schoolwerk er ook echt voor de kinderen bent.

Organiseer een oppas:

Vraag een oppas, bijv. een oppasmeisje, een tante, een opa of oma en vraag of zij een middag op de kinderen kunnen passen. Dit geeft je weer wat ruimte in jouw planning. En zo bezorg je de kinderen ook een gezellige middag.  

Bestel de boodschappen online en laat deze thuis bezorgen:

Bespaar tijd in je weekplanning en laat de boodschappen thuisbezorgen. Zo is de koelkast toch gevuld zonder dat het veel extra tijd kost.

 

Al met al, maak het er het beste van voor jezelf maar ook voor de kinderen. We hopen dat we snel weer terug kunnen naar normaal.

Hierna hebben we nog meer respect voor alle leerkrachten, want zij maken elke dag er weer een feestje van voor de kinderen. En niet geheel onbelangrijk… ze leren onze kinderen elke dag weer wat nieuws.

We wensen jou de aankomende tijd succes met thuiswerken in combinatie met kinderen.

Meer blogs van Brood & Spelen lezen? Lees ze hier.