Thuis werken met kinderen

Met kinderen thuis werken? Hoe dan, zou je denken. We zitten op dit moment in een situatie waarbij er gevraagd wordt zoveel mogelijk thuis te werken. Natuurlijk geven we daar massaal gehoor aan, maar het vraagt nogal wat van iedereen. We horen om ons heen dat het niet gemakkelijk is, zeker niet voor ouders die schoolgaande kinderen hebben. Zij moeten namelijk ook nog vervangend juf of meester zijn en dat is op z’n zachts gezegd een enorme uitdaging. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?
Wat werkt en wat niet? Wij hebben de beste tips voor jullie bij elkaar gezocht.

Maak een dagschema

Normaal gesproken houdt iedereen zich vast aan een ritme. Maak een schema waarin je een aantal dingen iedere dag laat terug komen. Start de dag gezellig aan tafel. Ontbijt samen en bespreek hoe de dag er uit ziet. Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn en het geeft jezelf ook rust. Laat de kinderen meedenken, hiermee laat je hen voelen dat hun mening belangrijk is en het stimuleert hun autonomie en verantwoordelijkheidsgevoel. Houd je vast aan een aantal tijden waarin jullie aan de slag gaan, maar laat de kinderen bepaalde delen zelf invullen. Twee keer per dag naar buiten is fijn om hun energie kwijt te kunnen en om een frisse neus te halen, doe dit zoveel mogelijk in eigen tuin voor de veiligheid van iedereen. Ook momenten van rust of schermtijd kun je inplannen. Wanneer ben jij het meest productief voor je werk? Iedereen zal zich moeten aanpassen, jij, maar ook de kinderen. Als jij in de ochtend het meeste kunt doen voor je werk probeer het schema van de kinderen, in goed overleg, daar dan op aan te passen.

Afspraken

Heb je een partner die ook thuiswerkt? Verdeel de taken en zorg voor de kinderen dan op de dag. Zo heb je ieder een paar uur waarin je hopelijk gefocust aan de slag kan gaan voor je werk. Ook hierin blijft het belangrijk om te blijven praten, evalueer ’s avonds ook even hoe het ging die dag. Wat ging er goed en wat kan er nog wat beter? Je zult zien dat je hier samen of alleen steeds beter je weg in gaat vinden.

Blijf in gesprek

Praat met je/jullie kind(eren) over de situatie. We bevinden ons in een bizarre en onzekere tijd en maken ons allemaal zorgen. We moeten dit samen doen. Wees niet bang om je gevoel te uiten. Vertel de kinderen dat je het lastig vind en dat je ze graag wil helpen, des te groter de kans dat zij ook begrip voor jou zullen hebben. Daarnaast geef je ze daardoor ook nog mee dat het goed is om hun gevoel te uiten en het fijn is om het met elkaar te delen.

Begrip voor jezelf

Je bent nu eenmaal geen onderwijzer, je bent een vader of een moeder, misschien wel een alleenstaande ouder. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je het perfect zal doen. Je hebt ook nog een baan waarvoor je aan de slag moet. Je kunt het niet allemaal tegelijk, dus wees niet te streng voor jezelf en voor de kinderen. Natuurlijk wil je het, het liefste allemaal goed doen, maar jouw belangrijkste taak blijft een ouder zijn voor je kind(eren).

 

Aandacht en afleiding

Probeer bepaalde momenten heel bewust aandacht te geven. Wat je vaak ziet is dat kinderen die even aandacht hebben gehad zich daarna weer beter zelf kunnen vermaken. Geef hen complimenten en probeer waar het kan ook zo nu en dan wat leuks te doen met elkaar, speel een spelletje in de middag of zet de radio harder en dans op muziek. Zoek afleiding en ontspanning. In iedere krant of op social media vind je nieuws over het Coronavirus, probeer je ook op andere zaken te richten. Maak bijvoorbeeld met je kind(eren) een lijst met allemaal fijne dingen die jullie straks willen doen als dit voorbij is. Start een leuke work-out via Youtube met z’n allen, heb lol met elkaar. Lachen is zo belangrijk en het is nog fijner als je dit samen kunt doen.

We hopen je geïnspireerd te hebben met deze tips. Samen komen we deze tijd wel door. Er komt een dag dat het weer beter wordt, probeer je daar aan vast te houden. Meer blogs van ons lezen? Bekijk ze hier