Minder vlees eten: zo doe je het!

De diervriendelijkste dag van het jaar is weer aangebroken. Dit leek ons de perfecte dag om een aantal tips met jullie te delen voor het eten van minder vlees.

Maar waarom zou je eigenlijk minder vlees eten? De vleesindustrie heeft een enorme impact op het milieu, vanwege de CO2-uitstoot. Minder vlees eten leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu weer minder wordt belast. Wanneer je dierenwelzijn belangrijk vindt, draagt het natuurlijk ook bij aan minder dierenleed. De leefomstandigheden van de dieren in bijvoorbeeld megastallen zijn erg slecht en een vegetariër redt in zijn of haar leven ongeveer 1167 dierenlevens!

Nu vragen we je echt niet om meteen vegetariër te worden, maar gewoon om een stukje bewustwording. En ohja… minder vlees eten is ook nog eens goed voor je gezondheid, want het verlaagt het risico op verschillende ziekten. Hebben we je overtuigd? ;) Hieronder de tips:

Doe het in je eigen tempo

Verandering kan soms best lastig zijn, dus begin bijvoorbeeld eens bij één dag in de week geen vlees eten. Je zult zien dat het vanzelf went en je wellicht vanaf dat moment weer een aanpassing kunt maken.

Wees je bewust van de impact

Stel je eet één dag in de week geen vlees, dan staat dat al gelijk aan je auto 1250 kilometer minder gebruiken. Daarnaast bespaar je genoeg water voor een maand douchen en een hele hoop dierenlevens!

Kijk ook eens naar vleesvervangers

Vleesvervangers hebben het imago saai en stoffig te zijn, maar wist je dat er tegenwoordig zóveel lekkere vleesvervangers zijn dat je niet eens meer doorhebt dat het geen vlees is? Probeer bijvoorbeeld eens de vegetarische kipschnitsel van VeggieChef, het vegetarische merk van de Jumbo. Dit is niet gesponsord maar oprecht net zo lekker als een echte kipschnitsel.

Eet meer granen, peulvruchten en groenten

Je kan eindeloos variëren met granen, peulvruchten en groenten. Wat dacht je van een pitabroodje met falafel, tomaat, komkommer, feta, rucola en aioli? Wedden dat je bij deze heerlijke maaltijd geen vlees mist?

Vegetarische lunch

Veel mensen denken bij het eten van geen vlees aan het avondeten, maar wij Nederlanders vinden het ook heerlijk om vlees op onze boterham te doen. Je kan ook beginnen bij het maken van een vegetarische lunch. Varieer bijvoorbeeld eens met geitenkaaspread, hummus of pesto en versier je broodje met plakjes tomaat of komkommer.

We hopen dat we je hebben geïnspireerd met bovenstaande tips. Lukt het je nou echt niet om te minderen met het eten van vlees? Eet dan in ieder geval vandaag op Dierendag vegetarisch. Heb jij zelf ook nog goede tips? Laat het ons weten!

Bekijk hier onze andere blogartikelen.