Hoor wie klopt daar kinderen…

Nog even en dan is het zover, pakjesavond staat alweer voor de deur. Als je het ons vraagt is het één van de leukste en gezelligste tijd van het jaar. Vanaf de dag van aankomst tot aan pakjesavond wordt er overal aandacht besteed aan dit kinderfeest. Dit jaar was er natuurlijk een aangepaste intocht en gaan de dingen net even anders dan normaal. Toch merken wij dat iedereen zijn best doet om er een mooi feest van te maken. Zeker nu, helpen we jullie graag om er een onvergetelijke tijd van te maken die ook nog betaalbaar blijft. Van cadeau’s tot aan de hapjes op pakjesavond. Onze tips en ideeën vind je hieronder.

Daar wordt aan de deur geklopt…

Heb jij alle cadeautjes al in huis? Vaak horen we dat er na de zomer hier en daar al een cadeautje gekocht wordt, om zo de kosten wat te verdelen. Daarnaast wordt er vaak een deel van het wensenlijstje gekocht en een deel praktische cadeaus gegeven. Die pyjama omdat hij toch echt te klein is geworden of nieuwe sokken. Wat ons betreft een heel goed idee, want eerlijk is eerlijk, ze hebben vaak al zoveel. En niet geheel onbelangrijk, zo word je huis niet ineens omgetoverd tot een speelgoedwinkel.

Wist je dat een kind na 3 cadeautjes al niet meer kan verwerken wat hij of zij echt heeft gekregen? Ze kunnen het simpelweg niet bolwerken en zijn vooral bezig met het openmaken van de cadeaus en niet meer met wat erin zit. Journaliste Katherine Stahl schreef hier een interessant artikel over. “Dit aantal bespaart je tijd en geld’’. Na jaren ervaring, heb ik ontdekt dat 3 Sinterklaas- of kerstcadeautjes precies het aantal is waardoor ze zich flink verwend voelen en ook echt ieder cadeautje waarderen.” Betekent dit dat je niet meer cadeautjes mag geven? Welnee, maar het is goed om je er bewust van te zijn. Een tip die zij ook geeft is om iets te geven wat je kind al lang wil hebben. Zo leren ze geduld op te brengen voor iets en zijn ze waarschijnlijk erg dankbaar dat ze het ‘eindelijk’ hebben gekregen.

Mocht je kind iets willen waar jij liever je geld niet aan uit geeft en wil je ook nog eens duurzaam cadeautjes inkopen? Loop dan eens de kringloop in, grote kans dat je hier iets vind waar jouw kind dolgelukkig van wordt en een groot voordeel ervan is dat je maar een paar euro kwijt bent. Daarnaast stimuleert het je creativiteit als je daar eens rondkijkt en kom je de meeste nostalgische schatten tegen.

Ook op Marktplaats kun je je hart ophalen en krijgt speelgoed een tweede leven. Je kinderen hebben dit nog niet zo in de gaten, maar je portemonnee des te meer.

Wie zoet is krijgt lekkers…

De lekkerste hapjes voor pakjesavond maak je zelf. Misschien duik jij wel samen met de kinderen de keuken in om hapjes te maken. Wij zochten wat lekkere recepten voor jullie die eenvoudig te maken zijn.

Appelmijters

Benodigdheden voor 4 personen:

 • 1 banaan
 • 1 rode appel
 • 8 druiven
 • 4 satéprikkers
 • optioneel: citroensap
  Bron: Doenkids

Snijd iedere appel in 4 stukken. Snijd daarna elk stuk van de appel in de vorm van een mijter (puntje maken aan de bovenkant en de onderkant recht afsnijden). Kerf met een scherp mesje het kruis in de schil. Let op: laat kinderen dit nooit zonder toezicht doen.

Snijd de bananen en rijg daarna de stukjes fruit aan een satéprikker. Als laatste doe je de appelmijter op de satéprikker. Klaar!

Tip: Wil je de fruitsnack nog even bewaren voordat je het opeet? Besprenkel dan de appel even met citroensap. Dit voorkomt dat de appel bruin wordt.

Sintstafjes

Benodigdheden voor 12 stafjes:

 • 1 pakje bladerdeeg uit de vriezer of 1 rol bladerdeeg
 • 1 ei
 • Zakje geraspte kaas
 • Zout en peper
  Bron: Doenkids

Maak je gebruik van losse plakjes? Laat deze eerst even ontdooien en ‘plak’ ze daarna aan elkaar door ze iets over elkaar heen te leggen en aan te drukken met je vingers. Herhaal dit tot je een lange lap deeg hebt (in de lengte waarin je de stafjes wilt hebben). Als je een rol bladerdeeg gebruikt kun je deze stap overslaan. Snijd er 12 repen uit. Belangrijk: snijd vanaf de korte kant, niet vanaf de lange kant.

Kluts daarna het ei in een bakje en smeer het eimengsel daarna over de reepjes heen (houd wel iets van het eimengsel over). Strooi er daarna direct wat geraspte kaas over.

Tip: strooi er niet te veel kaas overheen. Dit maakt het draaien van het bladerdeeg dan te lastig.

Pak nu elk reepje vast en draai de twee uiteinden in tegengestelde richting zodat het bladerdeeg draait en dus een ronde vorm krijgt. Het is niet erg als er wat kaas uit valt.

Leg de stafjes nu op een met bakpapier beklede bakplaat en buig van elke staf één uiteinde nog iets om, zodat de vorm helemaal klopt.

Smeer de stafjes nu nog een keer in met het overgebleven eimengsel en strooi er een beetje zout en peper overheen.

Bak ze daarna in ongeveer 10 minuten op 200 °C af. En daarna? Sint smakelijk!

Pizzamijtertjes

Benodigdheden voor 24 stuks:

 • 1 rol pizzadeeg
 • Tomatensaus (kan gewoon een pastasaus naar keuze zijn)
 • 3 a 4 rode paprika’s
 • 4 grote plakken kaas
 • optioneel: andere gele en/of rode groenten
 • deegroller
 • mes
 • bakpapier
 • oven
 • ovenwanten
  Bron: Doenkids

Haal het deeg uit de verpakking en rol dit uit. Gebruik een deegroller om het deeg verder uit te rollen. Snijd het deeg in stroken van ongeveer 8-10 centimeter. Deze stroken snijd je hierna in driehoeken. Van twee halve driehoeken maak je heel gemakkelijk weer een hele.

Leg alle mijtertjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met tomatensaus, of met de pastasaus naar keuze. Snijd 2 plakken kaas in dunne reepjes. Hier maak je het kruis van. De andere twee plakken kaas gebruik je straks. De paprika’s snijd je ook in kleine stukjes. Hier kun je de lege delen van de pizza’s mee beleggen. Je kunt uiteraard ook hele andere rode/gele ingrediënten gebruiken!

Bak de pizza’s 10 minuten op 200 graden.

Terwijl de mijters in de oven staan, snijd je de overige plakjes kaas ook in reepjes. Na 10 minuten haal je de plaat uit de oven, en maak je opnieuw de kruizen met de reepjes kaas. Op deze manier heb je een hele lekkere dikke en zichtbare laag kaas op je mijter! Bak de mijter pizza’s vervolgens nog eens 5 minuten op 200 graden. Even laten afkoelen, en smullen maar!

Nog heel even en dan kunnen we echt gaan aftellen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot het zover is. We hopen dat we je geïnspireerd hebben.

Een hele fijne Sinterklaas gewenst en mocht je nou meer van ons willen lezen, klik dan hier.