Buitenspelen, lang niet vanzelfsprekend wel zo gezond

Waar het vroeger heel gewoon was dat kinderen hele middagen buiten waren, is het tegenwoordig helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Kinderen zijn veel meer binnen te vinden. Hun schermtijd is vele malen hoger dan hun buitenspeeltijd. Uit onderzoek (1) blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen de beweegrichtlijn van 60 minuten bewegen per dag niet haalt.

Waar komt dit door?

Er is niet maar één oorzaak aan te wijzen. Natuurlijk speelt het toegenomen mediagebruik een grote rol. Ook zijn kinderen tegenwoordig drukker. Ze hebben minder tijd over door verplichtingen van onder andere sport, clubs, school. Daarnaast is er ook minder buitenspeelruimte beschikbaar, zeker in de steden. Gelukkig zien we veel initiatieven van gemeente om buitenspelen onder kinderen te stimuleren. Zo organiseert Brood & Spelen voor de gemeente Amsterdam Nieuw-West op een aantal locaties begeleid buitenspelen met pleincoaches.

Gezond

Bewegen in de buitenlucht is voor iedereen gezond. Buiten maakt ons lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Dat draagt bij aan een goede weerstand en sterke botten. Kinderen zijn volop in ontwikkeling, fysiek en mentaal. Buitenspelen is goed voor hun motoriek en hun sociale vaardigheden. Het vraagt ook creativiteit om activiteiten te bedenken, samen tot oplossingen te komen en om te gaan met nieuwe situaties. (2)

Een schooldag vraagt veel van een kind. Het buitenspelen is een moment waarop een kind zich kan ontspannen en weer opladen. Het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en heeft effect op het concentratievermogen en de leerprestaties (2).

Gelukkig

Buitenspelen maakt gelukkig. De frisse lucht en de vitaminen die kinderen aanmaken zorgen ervoor dat ze blijere kinderen zijn.  Dat is wat we toch willen, gelukkige kinderen. Het begint bij de ouders/opvoeders met het stimuleren van buitenspelen. Maar ook als maatschappij hebben we een verantwoordelijkheid voor onze kinderen om ze gezond op te laten groeien. Een goed voorbeeld doet volgen, dus op naar buiten.

Nieuwsgierig naar onze andere blogartikelen. Bekijk ze hier.

 

Bronnen:

(1)Mulier Instituut, Buitenspelen 2020, kennisbanksportenbewegen.nl

(2)Herbrink, Vera, buitenspelen, imhnederland.nl